Mechelen
Metropolitaanse kerk Sint-Rombout

Tussen augustus 2017 en oktober 2018 heeft Fenikx bvba de projectleiding op zich genomen tijdens het vooronderzoek van de interieurafwerkingen, dat is uitgevoerd door THV Sint Rombout.

Lees meer…

Brugge
Woning Billiet

In het voorjaar van 2002 is de woonkamer onderzocht in het kader van het doctoraatsonderzoek van Ann Verdonck en in november 2017 is in opdracht van de nieuwe eigenaars een omstandig kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd van de volledige woning.

Lees meer…

Kruisem
Goed de Tuercqs

In deze bijzondere hoeve is een bouwhistorisch en kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd om zicht te krijgen op de vakwerkconstructie die de kern van dit gebouw vormt.

Lees meer …

Den Haag
Huis op de bunker

Het huis op de bunker is een ontwerp van architect Romke R. de Vries uit 1951-1955. Het bouwen op bunkerrelicten was niet uitzonderlijk voor de architectuurscène in het naoorlogse Nederland. De bunker uit de Tweede Wereldoorlog, een kolossaal betonblok, zag architect de Vries als een artificiële rots, een sokkel voor de bouw van een bungalow in opdracht van zijn vriend Jan Van Kampen, directeur van de Amsterdamsche Aannemings Maatschappij

Lees meer…

Scherpenheuvel
Onze-Lieve-Vrouw basiliek

De stijgende volkstoeloop rond de Mariaverering in Scherpenheuvel is omstreeks 1609 de aanleiding voor de bouw van een nieuwe kerk in opdracht van de aartshertogen Albrecht en Isabella naar ontwerp van de Antwerpse bouwmeester Wenceslas Cobergher. In de geschiedschrijving van dit markant monument blijft de informatie over de historische afwerking van het interieur schaars.

Lees meer…

Gent
Opera

De opera van Gent is een ontwerp van architect Louis Roelandt en gebouwd tussen 1837 en 1842. Ter voorbereiding van een allesomvattende restauratie van het gebouw is een grootschalig vooronderzoek uitgevoerd van het interieur. Hiervoor heeft Fenikx een multidisciplinair team samengebracht van restaurateurs, cultuurwetenschappers en kunsthistorici.

Lees meer…

Ichtegem
Woning Anna Mahieu

Het interieur van woning Anna Mahieu, gelegen in de Westkerkestraat in Ichtegem, heeft een rijke gelaagdheid van diverse decoratieve en figuratieve interventies vanaf de bouw in ca. 1873. 

Lees meer…

Laken
Japanse Toren

Het silhouet van de Japanse Toren is een befaamd landmark op de rand van het Koninklijk Domein te Laken. Het interieur daarentegen is veel minder gekend, niet in het minst doordat de Toren al sinds 1947 niet meer publiek toegankelijk is.

Lees meer…

Antwerpen
Woning Delaive

De voormalige woning Delaive maakt deel uit van zes eengezins- woningen in de Volhardingstraat, Serigiersstraat en Camille Huysmanslaan naar ontwerp van architect Eduard Van Steenbergen (1889-1952) uit 1932.

Lees meer…