kruisem
Goed de tuercqs

In deze bijzondere hoeve is een bouwhistorisch en kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd om zicht te krijgen op de vakwerkconstructie die de kern van dit gebouw vormt.

Na intensief en multidisciplinair onderzoek blijkt dit gebouw oorspronkelijk een middeleeuws hallenhuis waarvan een deel van de vakwerkconstructie nog is bewaard. Er zijn verschillende fases te onderscheiden waarbij fase 2 in het oog springt door de dubbele schouw met een mannenkopje en vrouwenkopje, mazieren aan beide zijden van de schouwen én een ensemble muurschilderingen. Het gebouw biedt een uniek zicht op de constructiewijze van een omvangrijk vakwerkgebouw, waarvan de functie ook na het onderzoek niet duidelijk is geworden.  

Tijdens het kleurhistorisch onderzoek is in woonkamer 2 een uitzonderlijke ontdekking gedaan. Onder verschillende lagen behang en een leempleisterlaag zijn ongeveer 24m2 figuratieve muurschilderingen teruggevonden. De wand waarop ze geschilderd zijn, is via C14 gedateerd tussen 1270 en 1390. De schilderingen zijn uitgevoerd in twee registers. In het bovenste register zijn verschillende figuren geschilderd waarvan er enkele met zekerheid als heiligen zijn geïdentificeerd. Het onderste register bestaat uit een damastmotief met cirkelvormige decoraties en bloemenranken.