den haag
huis op de bunker

Het huis op de bunker is een ontwerp van architect Romke R. de Vries uit 1951-1955. Het bouwen op bunkerrelicten was niet uitzonderlijk voor de architectuurscène in het naoorlogse Nederland. De bunker uit de Tweede Wereldoorlog, een kolossaal betonblok, zag architect de Vries als een artificiële rots, een sokkel voor de bouw van een bungalow in opdracht van zijn vriend Jan Van Kampen, directeur van de Amsterdamsche Aannemings Maatschappij. Een uitdaging waarbij de Vries bestaand en nieuw op een onconventionele manier in dialoog bracht en bijzonder veel zorg besteedde aan het woonprogramma en de interieurafwerking, maar ook de tuin integreerde in het totaalconcept.

Fenikx bv heeft in opdracht van de nieuwe eigenaar, Steven Van der Goes, een kleurhistorisch en materiaaltechnisch onderzoek uitgevoerd.

 Het interieur is een afwisseling van strakke-gladde en ruwe-steenachtige bouwstoffen en de geschilderde polychromie van de woning is volledig afgestemd op de kleur van de gebruikte bouwstoffen. Zo waren de wanden van de gang geschilderd in sprankelende tinten van blauw, geel en rood met ‘iets wit erdoor’, terwijl de deuren in ivoor, maïsgeel, grijsgroen, blauwgrijs en zachtrood het palet vervolledigden. Het ingebouwde meubilair zit vol met kleurige verrassingen: achter elk kastdeurtje, in elk schuifje en op de vele opberglades verschijnt telkens weer een andere, specifieke kleur.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten is een kleurenwaaier van het oorspronkelijke palet samengesteld om als instrument te gebruiken tijdens de restauratie.