ichtegem
woning Anna Mahieu

Het interieur van woning Anna Mahieu, gelegen in de Westkerkestraat in Ichtegem, heeft een rijke gelaagdheid van diverse decoratieve en figuratieve interventies vanaf de bouw in ca. 1873. Tijdens het kleurhistorisch onderzoek zijn enkele vandeze fasen geregistreerd. Een initiële decoratiefase kwam er kort na de bouw in 1874. Een tweede fase situeert zich op het einde van de 19de eeuw en een derde fase is te dateren na de Tweede Wereldoorlog.

In de meeste kamers is het decoratieschema van kort na de Tweede Wereldoorlog, of een ouder schema dat nog functioneerde op dat moment, in grote mate zichtbaar of aanwezig. De bewaringstoestand van het decorum is in sommige ruimtes echter bijzonder zorgwekkend.

Dit interieur is vrij uitzonderlijk op vlak van zijn behangpapier in art decostijl afkomstig van de voormalige fabriek Usines Peters-Lacroix (UPL) uit Haren bij Brussel. Het UPL behang is tot fraaie composities van diverse soorten behangpapier – strepen, boorden en vlakken met florale motieven – geassembleerd op de wanden.

Het papier van de gele kamer toont een sterke verwantschap met de ontwerpen die Victor Servranckx maakte voor UPL maar de blauwe kamer is zonder twijfel de meest markante ruimte in woning Mahieu door de boeiende combinatie van het behang en de geschilderde plankenvloer. Het behang is in een evenwichtige compositie van rechthoekige velden gepositioneerd, afgeboord met een bollenbies, op een sober monochroom beige achtergrondpapier. De beschildering van de houten vloer sluit stilistisch en qua kleurenschema volledig aan bij het behang.