brugge
woning billiet

In het voorjaar van 2002 is de woonkamer onderzocht in het kader van het doctoraatsonderzoek van Ann Verdonck en in november 2017 is in opdracht van de nieuwe eigenaars een omstandig kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd van de volledige woning.

Deze opdracht is uitgevoerd in functie van de restauratie van de woning en het herstel van het oorspronkelijk kleurenschema. De resultaten van het onderzoek zullen geïntegreerd worden in het beheersplan dat in opmaak is.

In opdracht van Jules Billiet – zaakvoerder van een succesvol schilders- en glazeniersatelier in Heist-aan-Zee – realiseert de Brugse architect Huib Hoste (1881-1957) in 1927-’28 een woning met diamantslijperij in de Maria Van Bourgondiëlaan te Brugge.

In woning Billiet loopt de plastische geleding van het exterieur over in het interieur waar bijzonder veel zorg besteed is aan de materiaalkeuze en tactiliteit, de compositie van het nagelvast meubilair en het kleurenschema.

De woonkamer is de meest markante ruimte van de woning. Op basis van de gegevens en afmetingen van de abstracte compositie die Hoste voor de woonkamer heeft gemaakt (blad nr. 44 uit het dossier 320) zijn doelgericht vensters gemaakt om het abstracte decorum te documenteren. Hoste brengt een tiental kleuren op een gewaagde wijze met elkaar in concurrentie, in een spel van rechthoekige vlakken, lange en korte stroken, vierkanten en cirkels. Zijn kleurinterventie – ‘waarbij kleur de plastische waarde van vlakken onderstreepte – is prominent aanwezig en zorgt voor een zeldzame kleurervaring.