gent
opera

De opera van Gent is een ontwerp van architect Louis Roelandt en gebouwd tussen 1837 en 1842. Ter voorbereiding van een allesomvattende restauratie van het gebouw is een grootschalig vooronderzoek uitgevoerd van het interieur. Hiervoor heeft Fenikx een multidisciplinair team samengebracht van restaurateurs, cultuurwetenschappers en kunsthistorici.

Zowel in de Foyer, de Redoutezaal als de Lullyzaal is gelijktijdig onderzoek uitgevoerd om de resultaten optimaal te kunnen vergelijken. De focus van het onderzoek ligt daarbij op de conceptfase van Philastre & Cambon, de Parijse decorateurs die verantwoordelijk zijn voor de initiële interieurdecoratie. Ondanks de complexe evolutie van de afwerking (afgewassen lijmverven en verzeepte olieverven), de diversiteit van de dragers (stuc, stafwerk carton-pierre, hout, gietijzer en canvas), de veelheid aan decoratie (decoratieve friezen, marmer- en houtimitaties, figuratief schilderwerk, etc.) is er voldoende informatie verzameld om tot een historisch verantwoorde reconstructie te komen van de fase Philastre en Cambon.

Aanvankelijk zijn de drie zalen afgewerkt met frisse witte, roze, groene en blauwe kleuren, opgehoogd met messingvergulding en gecombineerd met arabesken, figuratieve schilderingen, marmerimitaties,… De overdadige en exuberante decoratie zorgt ervoor dat de opera in de eigentijdse literatuur wordt omschreven als ‘un palais des mille et une nuits’.